Kraniosakralterapi - KST

GENERELLE FORSIKTIGHETSREGLER 

Bruk av alternativbehandling bør ikke komme istedenfor nødvendig medisinsk hjelp.  

Hvordan er en KST behandling? 

Kranio - sakral kommer av kraniet altså hodeskallen og sacrum/korsbenet. Terapien foregår i et rolig rom, med lett berøring og trykk på huden ved bla. hode, nakke, kjeve, ryggrad, korsbein og halebein, muskler og bindevev. Denne terapiformen gir mer avspenning og stress- lettelse, enn noen annen form for kroppsterapi. Behandlingen foregår i 60 min, og i den tiden ligger klienten påkledd og passiv. Kraniosakral terapeuter har hatt gode resultater på mennesker som lider av hodepine, stress og mange andre symptomer ( se lengre ned i teksten) Ofte opplever klientene å bli klarere mentalt, få økt konsentrasjon og blir mer kreative og produktive. 

En ubalanse i det kraniosakrale system kan ha oppstått ved fødselsskader, slag mot hodet , slag mot ryggsøylen eller andre deler av kroppen, og kan også påvirkes av kroniske eller akutte betennelsestilstander. 

Cerebrospinalvæsken og teorien bak KST

Metoden bygger på forståelsen av det kraniosakrale system, at dette har en puls, og at denne pulsen brukes til å kjenne ubalanser i kroppen. 

Teorien fikk for alvor sitt gjennombrudd i 1971, ved at Dr. John Upledger assisterte i en ryggmargsoperasjon og oppdaget at det løp en svak puls igjennom kraniet og ryggsøylen.  Han fant ut at rytmen stammet fra en væske (cerebrospinalvæsken) som ble støtvis pumpet ut fra hulrom i hjernen (ventriklene). Man kan ikke se denne pulseringen, men ved å plassere hendene på kraniets flater er det mulig å oppdage en svak bvegelse. Denne pulsen kalles kraniosakral rytmen, fordi den går fra kraniet til ryggens nederste sammenvokste virvler - sacrum/ korsbenet

Det er ca 150ml cerebrospinalvæske i sentralnervesystemet. Da den går inn i systemet, må den også gå ut. Arachnoidea (bildet3) styrer utløp på grunn av endringeri membranspenninger. Alle spenninger i membransystemet kan påvirke cerebrospinalvæsken. Hjertet har sin puls, menneskets neurovaskulære (nervesytem) systemen en anneng langsommere puls og kraniet en tredje puls. 

HVEM BØR IKKE TA KST BEHANDLING ?

Dersom du er i akutte faser eller nettopp har hatt hjerneblødning, har kranie brudd, du pga Downs syndrom eller av andre årsaker har svekkelse ved ligamenter i nakke og bakhodet, gravide før 12 uke, barn under 2 år, ved grønn stær, kreft eller du har store psykiske problemer. Personer med hjerneskade bør rådføre seg med lege før de benytter seg av KST.