Iliopsoas - Hofteleddsbøyeren

26.11.2018

Har du smerter nederst i korsryggen

Det kan skyldes en stram hofteleddsbøyer...

Iliopsoas muskelen er egentlig en muskelgruppe, bestående av psoas minor, psoas major og iliacus. De er festet i hver sin side av korsryggen, på innsiden av bekkenet. Denne muskelen er sterk av natur, og tar ofte over hvis du er svak i magemusklene eller gjør mageøvelser feil. 

Hovedfunksjonen er at den skal muliggjøre hoftebevegelser ved å trekke sammen hofter og lår. En stiv hofteleddsbøyer kan derfor påvirke bevegelsene i hofte og lår, hindre optimal gange og løping, påvirke koordinasjon og kjernemuskulaturen.

En stram iliopsoas vil kunne påvirke svaien i ryggen ved at den tipper bekkenet fremover. Dette gir korsryggproblemer ved at svaien i ryggen økes, og en får en større belastning i korsryggen. Dette kan også forplante seg videre opp mot nakken.

På grunn av sin plassering, kan det virke som om denne muskelgruppen har en tendens til å stivne oftere enn andre muskelgrupper. Vi er også mer disponert for dette da vi sitter for mye både på jobb og fritid.

Jeg har lagt ved en liten video snutt med tips til hvordan du kan tøye ut iliopsoas. Det kan være vanskelig å tøye denne muskelen skikkelig på egenhånd, og det kan også være andre muskler involvert.

Jeg oppfordrer alle mine klienter til å ta kontakt med lege, for å få avklart at det ikke er noe alvorlig.

 Ta kontakt om du har spørsmål, ønsker en behandling og/eller terapeutisk stretching på CaMuskel.