"Falsk isjias" / piriformissyndromet 

18.11.2018

Har du smerter fra sittebensknuten og ned til kneet?           

Jeg kaller det "falsk isjias" ,men ser at andre også referer til som piriformissyndromet. Dette er en omstridt, kontroversiell diagnose.  

Ved legeundersøkelse påvises ømhet i setepartiet ved bøyning av hofteledet og når en krysser beinet over det andre låret. Styrken i muskulaturen kan også være svekket. Idrettsutøvere kan oppleve det som om hamstringmuskulaturen på baksiden av låret er for kort, og de får ikke opp maksimal fart ved spurter.

Piriformis er en muskel i bekkenet. Den har utspring fra korsbenet, som er nederste del av ryggen, og går ut gjennom bekkenet og fester seg på utsiden av lårbeinet ( se bildet ). Når Piriformis strammer seg, roteres hofteleddet utover, denne muskelen hjelper også til å bøye opp i hofteleddet.

Smerten som en kan kjenne i bakre del av bekken og ned mot baksiden av kneet, skyldes klem på isjiasneven. Isjiasnerven passerer ut av bekkenet sammen med piriformis eller gjennom pririformis muskelen. Tanken er da at pririformis klemmer på isjiasnerven.

Dette er en lidelse i bløtvevet altså muskulaturen. Terapeutisk massasje, hvor en får massert piriformis, evt kopping og muskel og ledd akupunktur er alternative behandlinger som kan hjelper på dette problemet.  Bestill din tid her ! 


 

Jeg anbefaler alltid mine klienter til å oppsøke lege dersom de opplever smerter, slik kan de kan få utelukket alvorlige diagnoser og slipper å gå med bekymringer - som igjen gir spenning og smerter i muskulatur og ledd.